Jaarlijks publiceert de Vereniging Voor Sterrenkunde vzw een jaarboek over al datgene wat er aan de nachtelijke hemel gedurende een volledig jaar te bewonderen valt. De HEMELKALENDER 2024 is van de persen gerold en vertelt ons wat er in de loop van volgend jaar allemaal te zien zal zijn. De Hemelkalender 2024 beschrijft alle hemelverschijnselen van 2024 in chronologische volgorde. Het boek bevat ook informatie over de zichtbaarheid van de Zon, de Maan en de planeten, van planetoïden, kometen en meteorenzwermen. De Hemelkalender 2024 bevat 148 bladzijden, is uitgegeven in A4-formaat en is volledig in kleur. Met de editie 2024 is de Hemelkalender reeds aan zijn 50ste jaargang toe.
Wie houdt van meteoren, ook wel 'vallende sterren' genoemd, kan in november nog eens zijn hart ophalen. Zo vindt in de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 november 2023 het maximum plaats van de meteorenzwerm Leoniden. Onder ideale omstandigheden mogen van deze zwerm ongeveer een dertigtal 'vallende sterren' per uur verwachten. Dit jaar zijn de omstandigheden goed om de Leoniden meteoren waar te nemen aangezien de maan geen stoorzender is. Dit is dus de perfecte periode om een 'wens' te doen of om vanuit een lichtstoel in je tuin tientallen meteoren waar te nemen!
Als gevolg van de toegenomen activiteit van de zon en een filament uitbarsting, heeft men op zondag 5 november 2023 in Nederland en België op tal van plaatsen poollicht kunnen waarnemen. Normaal is het noorderlicht in onze regio's vooral fotografisch zichtbaar maar ditmaal was het zelfs ook visueel te zien in België en Nederland. Bekijk hier de mooiste foto's van het prachtige poollicht dat zichtbaar was in Vlaanderen en Nederland!
De maand augustus is voor veel amateur-sterrenkundigen en liefhebbers van hemelverschijnselen een belangrijke maand aangezien we in augustus één van de mooiste zogeheten 'sterrenregens' te zien krijgen. Elk jaar doorkruist onze planeet in zijn reis om de zon in de maand augustus de baan van de komeet Swift-Tuttle wat leidt tot de prachtige Perseïden meteorenzwerm die we in de volksmond ook kennen als 'vallende sterren'. Dit is dus de perfecte periode om bij helder weer een 'wens' te doen of om vanuit een lichtstoel in je tuin tientallen meteoren waar te nemen!
Als we de voorspellingen en analyses mogen geloven, krijgen we in 2024 een prachtige komeet te zien aan onze sterrenhemel. Zo wordt er bijzonder veel verwacht van komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) die in 2023 werd ontdekt in China en Zuid-Afrika en die op 12 oktober 2024 het dichtst bij de aarde zal staan. Ondanks het feit dat het bijzonder moeilijk is om de helderheid van kometen te voorspellen, zeggen huidige berekeningen en specialisten dat deze komeet in oktober 2024 goed zichtbaar zal zijn met het blote oog en dat deze voor heel wat spektakel kan zorgen aan onze sterrenhemel. Lees er hier alles over!
Als gevolg van de toegenomen activiteit van de zon en een coronale massa-ejectie (CME) die naar de aarde was gericht, heeft men op zondag 26 februari 2023 in Nederland en Vlaanderen op tal van plaatsen poollicht kunnen waarnemen. Terwijl het noorderlicht in Vlaanderen vooral fotografisch zichtbaar was, kon men dit in het noorden van Nederland mooi visueel waarnemen. Bekijk hier de mooiste foto's van het poollicht dat zichtbaar was in Vlaanderen en Nederland!
Waarnemingen van burgerwetenschappers wereldwijd in de afgelopen twaalf jaar laten een zorgwekkende trend zien, sterren aan de nachtelijke hemel zijn steeds moeilijker te zien door de snel toenemende lichtvervuiling. De verandering in hun zichtbaarheid zoals gerapporteerd door burgerwetenschappers komt overeen met een jaarlijkse toename van de hemelhelderheid met 9,6%, een toename die sneller is dan satellieten hebben aangegeven, en die heeft plaatsgevonden ondanks beleid om toename van de lichtvervuiling te voorkomen. Om dit in perspectief te plaatsen, merken de auteurs op dat een kind dat wordt geboren in een gebied waar 250 sterren zichtbaar zijn, 18 jaar later waarschijnlijk minder dan 100 sterren zou zien op dezelfde plaats.
De komeet C/2022 E3 (ZTF) bereikt op 12 januari 2023 zijn perihelium (het punt dat het dichtst bij de zon ligt) waardoor dit hemellichaam steeds helderder wordt. Deze niet-periodieke komeet werd pas in maart 2022 ontdekt met behulp van het Zwicky Transient Facility in Californië en op het moment van zijn perihelium zal deze komeet zich 1,1 Astronomische Eenheden van de aarde bevinden (1 Astronomische Eenheid is de afstand van de aarde tot de zon). Uiteindelijk zal de komeet C/2022 E3 (ZTF) rond 1 februari zich het dichtst bij de aarde bevinden en bestaat de kans dat deze de dagen ervoor zichtbaar is met het blote oog.
Aan de sterrenhemel is steeds iets boeiends te bewonderen. Zo is er maandelijks een volle maan te zien, kunnen we regelmatig 'vallende sterren' waarnemen en zien we soms heldere planeten verschijnen aan de ochtend- of avondhemel. Leer aan de hand van dit artikel wat er allemaal te bewonderen valt aan de sterrenhemel in 2023!
Op dinsdag 25 oktober 2022 kunnen we in België en Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. Vanaf de aarde gezien schuift dan maan dan precies voor de zon langs en bij helder weer kunnen we dan zien hoe er een 'hap' uit de zon wordt genomen. De verduistering duurt bij ons ongeveer 1,9 uur en begint al omstreeks 11u08. Omstreeks 12u05 is het maximum van de gedeeltelijke verduistering en zal ongeveer 33% van de diameter van onze ster bedekt zijn. Op dat moment zal de zon zich op een hoogte van 24° boven de zuidoostelijke horizon bevinden.
De Zwitserse astronoom Paul Wild ontdekt de planetoïde 1866 Sisyphus. Deze tien kilometer grote planetoïde is de grootste van de Apollo groep en kruist de baan van de Aarde. Haar grootte is te vergelijken met de vermoedelijke doorsnede van de meteoriet die de Chicxulubkrater in Mexico veroorzaakte. Foto: Valérie Chételat
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.