Astronomen hebben een nieuw soort "noorderlicht" ontdekt dat wordt veroorzaakt door terugkerende SpaceX-raketboosters die tijdelijke gaten in de ionosfeer slaan. Experts maken zich zorgen dat deze bloedrode lichtshows onbekende problemen kunnen veroorzaken voor astronomische waarnemingen en communicatie. De terugkeer van SpaceX-rakettrappen slaat tijdelijke gaten in de bovenste lagen van de atmosfeer van de aarde, waardoor heldere lichtbollen in de lucht ontstaan.
SpaceX's reusachtige Starship, de krachtigste raket ooit gebouwd, steeg op zaterdag 18 november 2023 op voor zijn tweede testvlucht en hoewel de eerste fasen van de missie soepel verliepen, brak de eerste trap vlak na de scheiding van de bovenste trap van de Starship, die zichzelf vervolgens opblies toen hij de ruimte naderde. Het was de tweede mislukking op rij om de bovenste trap van het Starship de ruimte in te krijgen, een frustrerende teleurstelling voor het raketbedrijf van Elon Musk en een mogelijk grote tegenslag voor NASA, die erop rekent dat Starship in de komende jaren Artemis-astronauten naar het maanoppervlak zal brengen.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, SpaceX, gaat op 18 november 2023 voor de tweede maal een voleldig geassembleerde Starship raket lanceren. Starship is een gigantische raket waarmee SpaceX in de toekomst mensen naar de maan en zelfs naar de planeet Mars wil brengen. Alvorens mensen in de ruimte te brengen, lanceert SpaceX eerst enkele Starship raketten vanop zijn Starbase testbasis in Texas om de enorme raket uitvoerig te testen en te evalueren. Hoe een dergelijke testvlucht er uitziet, werd prachtig in beeld gebracht dankzij illustraties afkomstig van Tony Bela.
Starship is vandaag de dag één van de grootste en meest ambitieuze ruimtevaartprojecten. Met de gigantische Starship raket wil het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX opnieuw mensen naar de maan brengen en zelfs ook naar de planeet Mars. Om deze nieuwe superraket te ontwikkelen, voerde SpaceX de afgelopen jaren een hele reeks van belangrijke tests uit met diverse prototypes op zijn Starbase testsite. Tijdens deze belangrijke testvluchten vlogen de prototypes steeds hoger en slaagde men er ook in om deze terug veilig te laten landen op aarde. Bekijk hier alle video's van de indrukwekkende Starship testvluchten!
De afgelopen 20 jaar hoefde de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) zich niet af te vragen hoe haar satellieten en ruimtevaartuigen in de ruimte zouden geraken aangezien Europa beschikte over de krachtige Ariane 5 raket. Dit betrouwbare lanceermiddel is afgelopen zomer met pensioen gegaan en zijn opvolger, de Ariane 6, is nog niet klaar. Hierdoor heeft Europa geen andere keuze dan op zoek te gaan naar alternatieven en is men uitgekomen bij het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX.
Op de Starbase lanceerbasis in Texas heeft het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor een tweede maal een indrukwekkende Starship raket volledig geassembleerd. Nu deze 120 lange raket klaar staat op het lanceercomplex is het wachten tot wanneer SpaceX groen licht krijgt van de Amerikaanse autoriteiten om een tweede belangrijke testvlucht uit te voeren. Tijdens een eerste testvlucht van de volledig geassembleerde Starship raket in april van dit jaar slaagde de raket er niet in om de ruimte te bereiken. Verwacht wordt dat de tweede Starship raket eind deze week of begin volgende week al kan gelanceerd worden.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft voor de zevende maal een krachtige Falcon Heavy raket gelanceerd. Ditmaal bevond zich in het vrachtruim van de Falcon Heavy raket de Jupiter 3 communicatiesatelliet die op het moment van de lancering een gewicht had van 9,3 ton. Hierdoor is dit de zwaarste commerciële communicatiesatelliet die ooit in de ruimte werd gebracht. Zoals voorzien keerden ook de twee boosterraketten van de Falcon Heavy terug naar de aarde waarna ze terug landde op het Cape Canaveral Space Force Station in Florida. De onderste rakettrap van de Falcon Heavy landde ditmaal niet terug op aarde maar viel in de Atlantische Oceaan als gevolg van te weinig brandstof.
Op 20 april 2023 lanceerde SpaceX vanop zijn Starbase testsite in Texas voor de eerste maal een volledig geassembleerde Starship raket. Ondanks het feit dat de lancering de eerste minuten goed verliep, spatte de raket ongeveer vier minuten na lift-off in volle vlucht uit elkaar doordat het Starship ruimtevaartuig zich niet kon losmaken van de Super Heavy rakettrap. In dit artikel wordt een analyse gemaakt over hoe deze eerste belangrijke testvlucht verliep aan de hand van beeldmateriaal en berichten die op Twitter verschenen.
SpaceX heeft op donderdag 20 april 2023 voor de eerste maal een volledig geassembleerde Starship raket gelanceerd. Vanop de Starbase testsite in Texas werd de 120 meter lange raket om 15u15 Belgische tijd gelanceerd. Ondanks de succesvolle lancering slaagde het Starship ruimtevaartuig er na enkele minuten niet in zich in volle vlucht los te maken van de Super Heavy rakettrap. Hierdoor spatte de raket boven de Atlantische Oceaan uit elkaar. Ook al deze missie voor een groot deel mislukt toch is deze lancering voor SpaceX en zijn ingenieurs bijzonder leerrijk.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX maakt zich volop klaar voor een belangrijke lancering van zijn nieuwe Starship raket. Zo werd op de Starbase testsite van SpaceX in Texas het Starship ruimtevaartuig gemonteerd bovenop de Super Heavy rakettrap en wacht SpaceX momenteel op een goedkeuring van de U.S. Federal Aviation Administration (FAA) voor deze lancering. Tijdens deze belangrijke lancering moet Starship voor de eerste maal in een baan om de aarde gebracht worden.
De Zwitserse astronoom Paul Wild ontdekt de planetoïde 1866 Sisyphus. Deze tien kilometer grote planetoïde is de grootste van de Apollo groep en kruist de baan van de Aarde. Haar grootte is te vergelijken met de vermoedelijke doorsnede van de meteoriet die de Chicxulubkrater in Mexico veroorzaakte. Foto: Valérie Chételat
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.