Foto: Intuitive Machines

Indien alles verloopt zoals gepland moet de Amerikaanse private maanlander Odysseus op donderdag 22 februari 2024 een zachte landing maken op het maanoppervlak. Odysseus werd ontwikkeld en gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines en werd op 15 februari 2024 succesvol in de ruimte gebracht door een Falcon 9 raket van SpaceX. Indien Odysseus er in slaagt om een zachte landing te maken op maanoppervlak wordt Intuitive Machines het eerste bedrijf ooit dat hierin slaagt. De landing is voorzien voor 23u30 Belgische tijd en is dankzij dit artikel live te volgen! 

De Odysseus maanlander van Intuitive Machines maakt deel uit van NASA's Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programma waarmee de ruimtevaartorganisatie wil samenwerken met private bedrijven om wetenschappelijke experimenten en instrumenten naar het oppervlak van de maan te brengen. Intuitive Machines werd in 2013 opgericht en werd in 2018 door NASA geselecteerd als één van de negen partners waarmee het zou samenwerken in het kader van het Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programma. De Odysseus maanlander, ook gekend onder de naam 'Nova-C', had bij zijn lancering een gewicht van 1,9 ton en werd uitgerust met zes wetenschappelijke experimenten die mede ontwikkeld werden door NASA. Daarnaast bevinden zich aan boord van deze private maanlander ook nog eens zes experimenten/instrumenten afkomstig van andere partners zoals universiteiten. Eén van deze experimenten is EgleCAM dat werd ontwikkeld door Embry–Riddle Aeronautical University dat als kleine satelliet de historische landing van Odysseus moet in beeld brengen. Indien alles verloopt zoals voorzien, moet de 3 meter lange Odysseus landen in de Malapert-krater op ongeveer 300 kilometer van de zuidpool van de maan bevindt. Deze locatie werd specifiek gekozen aangezien het maanoppervlak hier relatief vlak is. Nadat Odysseus op 15 februari probleemloos in de ruimte werd gebracht, kwam het private ruimtetuig op 21 februari aan in een baan om de maan. 

Volg hier LIVE de landing!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

In Australië wordt de Anglo-Australian Telescope (AAT) voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop, die werd gebouwd door Australië en het Verenigde Koninkrijk, heeft een diameter van 3,9 meter. Deze telescoop wordt gebruikt door de Australian Astronomical Observatory en bevindt zich op de terreinen van het Siding Spring Observatory dat gelegen is op een hoogte van 1.100 meter. Vanop deze locatie verricht men met de Anglo-Australian Telescope astronomisch onderzoek zoals spectroscopie in de zuidelijke sterrenhemel. Foto: David Malin

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken