De nieuwe Prime raket.
Foto: Orbex

Het Europese ruimtevaartbedrijf Orbex heeft deze maand aan de internationale pers voor het eerst een prototype getoond van zijn in Europa gebouwde Prime raket. Deze milieuvriendelijke, kleine raket zal vanaf 2023 gelanceerd worden vanop Sutherland spaceport in Engeland. Met deze raket wil het in Engeland gevestigde ruimtevaartbedrijf Orbex satellieten tot 200 kilogram in de ruimte brengen en hierdoor een concurrent worden voor bedrijven als Rocket Lab en Astra.  

De 19-meter lange Prime raket bestaat uit twee rakettrappen waarvan de onderste rakettrap aangedreven wordt door zes raketmotoren en de tweede rakettrap door één raketmotor. Deze raketmotoren worden gebouwd in Engeland en Denemarken en maken gebruik van vloeibare zuurstof en propaan als brandstof. Hierdoor is de Europese Prime raket dan ook 's werelds eerste 'milieuvriendelijke' raket aangezien deze geen gebruik maakt van giftige brandstoffen. Door gebruik te maken van vloeibare zuurstof en propaan kan Orbex de ecologische voetafdruk van elke lancering met 90% verminderen ten opzichte van lanceringen door concurrerende ruimtevaartbedrijven. De Europese Prime raket heeft een diameter van 1,3 meter. De onderste rakettrap moet de raket tot op een hoogte brengen van ongeveer 80 kilometer waarna de tweede rakettrap de satelliet(en) tot in de juiste baan om de aarde zal brengen. 

Orbex wil de nieuwe Prime raket vanaf 2023 lanceren vanop het Sutherland spaceport in Engeland. Het in 2015 opgerichte ruimtevaartbedrijf sloot de afgelopen jaren al verschillende contracten af voor het lanceren van satellieten. Zo moet Orbex met zijn Prime raket kleine satellieten voor Surrey Satellite Technology Ltd en Astrocast in een lage baan om de aarde brengen. Met de Prime raket wil het bedrijf vooral kleine satellieten zoals PocketQube (slechts 5 centimeter groot) en CubeSat (10 centimeter groot) microsatellieten lanceren. Het Europese ruimtevaartbedrijf Orbex hoopt op termijn een belangrijke speler te kunnen worden in de commerciële lanceermarkt en een concurrent te worden voor andere commerciële ruimtevaartbedrijven als Rocket Lab en Astra. Met de komst van Orbex in Schotland hoopt Engeland en zijn ruimtevaartagentschap (UK Space Agency) dat dit een boost zal geven aan de Europese ruimtevaartsector en dat er meer jonge ruimtevaartbedrijven zich gaan vestigen op Britse bodem. Ook andere ruimtevaartbedrijven als Astra en Virgin Orbit hebben al laten weten dat ze in de nabije toekomst satellieten willen lanceren vanuit Engeland.  

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van het Amerikaanse ruimteveer Columbia (STS-55) met aan boord zeven astronauten waaronder de twee Duitse ruimtevaarders Ulrich Walter en Hans Schlegel. Tijdens deze tien dagen durende missie worden meer dan tachtig experimenten uitgevoerd aan boord van het Spacelab D2 ruimtelabo dat gefinancierd werd door Duitsland. Oorspronkelijk zou deze missie op 22 maart 1993 zijn gestart maar de lancering werd drie seconden voor lift-off stopgezet aangezien de computers een probleem opmerkten met de Space Shuttle Main Engines. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken