Locatie van de gecrashte Indiase maanlander Vikram.
Foto: NASA/Goddard/Arizona State University

Dankzij opnames gemaakt door NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) heeft men eindelijk de laatste rustplaats gevonden van de Indiase gecrashte maanlander Vikram. Deze maanlander, die deel uitmaakte van de ambitieuze Indiase Chandrayaan 2 maanmissie, had normaal in september 2019 een zachte landing moeten maken op het oppervlak van de maan maar tijdens de afdaling ging het echter goed mis.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maakte op maandag 2 december 2019 bekend dat de Indiase Vikram maanlander werd teruggevonden op beelden die de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) al op 17 september had gemaakt. In de zoektocht naar de gecrashte maanlander kon iedereen beelden afspeuren van het maanoppervlak naar sporen van Vikram. De eerste persoon die brokstukken van de Vikram maanlander ontdekte, was de Indiase IT’er Shan Subramanian. Na vervolgonderzoek is ook NASA er nu van overtuigd dat de sporen van het puin op het maanoppervlak afkomstig zijn van de Indiase gecrashte maanlander Vikram. De maanlander zou het slachtoffer zijn geweest van een softwarefout waardoor men iets meer dan twee kilometer boven het maanoppervlak plots alle contact verloor. Na zijn lancering in juli 2019 wou India het vierde land ter wereld worden dat een onbemand ruimtetuig kon laten landen op het oppervlak van de maan. De Vikram maanlander zou zelfs het eerste ruimtetuig worden dat zou landen op de zuidpool van de maan. Aan boord van de Vikram maanlander bevond zich ook de kleine robotwagen Pragyan. Na het verlies van de communicatie met de Vikram lander geloofde de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO nog dat de landing was geslaagd. De beelden van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) laten nu zien dat de onbemande lander is neergestort. Ondertussen cirkelt de Chandrayaan 2 ruimtesonde nog steeds in een polaire baan om de maan. Daar zoekt het Indiase ruimtetuig onder meer naar sporen van bevroren water in diepe kraters nabij de polen van de maan. Verwacht wordt dat de Chandrayaan 2 ruimtesonde nog zeker zeven jaar operationeel zal blijven. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Ranger 4 slaagt er niet in om een zachte Maanlanding uit te voeren en slaat met een snelheid van 9 600 kilometer per uur te pletter op de achterkant van de Maan. Een fout in de computer aan boord van de ruimtesonde zorgde er voor dat de zonnepanelen en navigatiesystemen niet functioneerden waardoor het ruimtetuig te pletter sloeg en geen wetenschappelijke data doorstuurde. Ranger 4 werd op 23 april 1962 gelanceerd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis met als doel diverse gegevens over de Maan te verzamelen en tegelijk ervaring op te doen op vlak van apparatuur voor maan- en interplanetaire ruimtetuigen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken