Foto: NRAO/AUI/NSF, Jeff Hellerman

In ons meest eenvoudige begrip van ons zonnestelsel worden planeten in de baan van onze zware ster, de zon, getrokken. Maar wat gebeurt er met objecten ter grootte van een planeet die geen ster hebben? Een team astronomen dat Jupiter-massa binaire objecten (JuMBO's) in de Orionnevel bestudeert, krijgt een nieuw begrip van deze ongewone systemen. Deze massieve, vrij zwevende objecten worden in een baan om elkaar heen getrokken. Deze nieuwste bevindingen zijn afkomstig van waarnemingen door de Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) van het National Radio Astronomy Observatory van de Amerikaanse National Science Foundation en NASA's James Webb Space Telescope.

Deze baanbrekende ontdekking is gedaan in de sterrenkunde, dankzij de vooruitgang in gevoeligheid waardoor wetenschappers zwakkere en kleinere objecten in de ruimte kunnen detecteren. Met behulp van de VLA zochten sterrenkundigen naar tegenhangers van een groep van 40 Jupiter-massa binaire objecten die bekend staan als JuMBO's. Deze objecten waren eerder geïdentificeerd door Pearson en McCaughrean in 2023. Verrassend genoeg had slechts één van deze objecten, JuMBO 24, een tegenhanger op de radio.

Deze opmerkelijke vondst daagt bestaande theorieën over de vorming van sterren en planeten uit. De radioluminositeit van de twee planeten in dit binaire systeem is aanzienlijk hoger dan die van bruine dwergen, objecten die overeenkomsten vertonen met deze planeten. Deze afwijking roept nieuwe vragen op en biedt spannende onderzoeksmogelijkheden om de aard van deze vrij zwevende planeten verder te begrijpen. Hoewel het mogelijk is dat de associatie tussen infrarode en radiosignalen toevallig is, acht het team dit zeer onwaarschijnlijk, met een kans van slechts 1 op 10.000. Deze ontdekking bouwt voort op het eerdere werk van Kao et al., die in 2018 met behulp van de VLA een enkel planetair-massa-systeem detecteerden dat lijkt op de componenten van JuMBO 24.

Dr. Luis F. Rodriguez, emeritus hoogleraar aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, die deelnam aan dit onderzoek, benadrukt het belang van de ontdekking. "Wat echt opmerkelijk is, is dat deze objecten manen zouden kunnen hebben die lijken op Europa of Enceladus, die beide ondergrondse oceanen van vloeibaar water hebben die leven zouden kunnen ondersteunen", verklaarde hij.

De detectie van radiogolven afkomstig van beide componenten van een dubbel systeem van vrij zwevende planeten is een belangrijke mijlpaal in onze verkenning van het heelal. Het biedt ook een opwindende kans voor verder onderzoek naar de mogelijke bewoonbaarheid van planeten buiten ons zonnestelsel. Je kunt de volledige gepubliceerde bevindingen HIER lezen.

Over NRA

Het National Radio Astronomy Observatory (NRAO) is een faciliteit van de National Science Foundation dat wordt beheerd onder een samenwerkingsovereenkomst met Associated Universities, Inc.

Bron: NRAO

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

De Apollo 16 ruimtecapsule, met aan boord de astronauten John W. Young, Thomas K. Mattingly en Charles M. Duke, keert na een geslaagde missie naar de Maan terug naar de Aarde waarna ze in de Stille Oceaan worden opgepikt door het Amerikaanse schip USS Ticonderoga. Alles samen verbleven Young en Duke 71 uur op het oppervlak van de Maan en brachten zij 95 kilogram aan bodemmonsters van de Maan mee naar de Aarde. Young en Duke legden op het oppervmak van de Maan met hun Lunar Roving Vehicle ongeveer 26,7 kilometer af. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken