Lancering van een New Shepard raket.
Foto: Blue Origin

New Shepard is de naam van een herbruikbare raket en bijhorende capsule dat gebruikt wordt voor commerciële ruimtevluchten. Deze achttien meter lange raket werd ontwikkeld door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin dat werd opgericht door Jeff Bezos. Met de New Shepard raket en capsule kan men mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte brengen tijdens suborbitale ruimtevluchten. Na de lancering kan de rakettrap op eigen kracht terugkeren naar de aarde en landen in verticale houding waarna deze opnieuw kan gebruikt worden voor nieuwe missies. Na een hele reeks testvluchten bracht de New Shepard raket in juli 2021 voor het eerst mensen kortstondig in de ruimte. Leer alles over deze commerciële raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens New Shepard raket

Fabrikant: Blue Origin
Lengte: 18 m
Diameter: 3,7 m
Gewicht: 75 ton
Aantal trappen: 1
Raketmotor rakettrap: 1 x BE-3
Stuwkracht rakettrap: 490 kN
Eerste lancering:

19 oktober 2012 (onbemand)
20 juli 2021 (bemand)

Kostprijs lancering: ?
Lanceerbasis: Launch Site One (Texas)
Bestemd voor bemande missies: Ja
Lanceeroverzicht: Klik hier voor het overzicht!


Lancering van een New Shepard raket - Foto: Blue Origin


Terugkeer en landing van de New Shepard rakettrap - Foto: Blue Origin


Terugkeer van een New Shepard ruimtecapsule - Foto: Blue Origin

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

De Apollo 16 ruimtecapsule, met aan boord de astronauten John W. Young, Thomas K. Mattingly en Charles M. Duke, keert na een geslaagde missie naar de Maan terug naar de Aarde waarna ze in de Stille Oceaan worden opgepikt door het Amerikaanse schip USS Ticonderoga. Alles samen verbleven Young en Duke 71 uur op het oppervlak van de Maan en brachten zij 95 kilogram aan bodemmonsters van de Maan mee naar de Aarde. Young en Duke legden op het oppervmak van de Maan met hun Lunar Roving Vehicle ongeveer 26,7 kilometer af. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken