Lancering van een Delta IV heavy raket.
Foto: ULA

De Delta IV Heavy raket is de zwaarste en meest krachtige variant uit de Amerikaanse Delta IV reeks van draagraketten. Deze indrukwekkende raket wordt gebouwd en gelanceerd door United Launch Alliance (ULA) en wordt vooral gebruikt voor het lanceren van zware spionagesatellieten in opdracht van het Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO). Onderaan deze krachtige raket bevinden zich drie zogeheten 'Common Booster Core' raketten die dienst doen als onderste rakettrap en twee boosterraketten. Daarbovenop bevindt zich nog een krachtige Delta Cryogenic Second Stage (DCSS) rakettrap. In 2014 werd een Delta IV Heavy raket ook gebruikt voor het testen van de Amerikaanse Orion ruimtecapsule. Leer alles over de krachtige Amerikaanse Delta IV Heavy raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens Delta IV Heavy raket

Fabrikant: United Launch Alliance (ULA)
Lengte: 72 m
Diameter: 5 m
Gewicht: 733 ton
Aantal trappen: 2
Aantal boosterraketten: 2
Stuwkracht boosterraket: 3 140 kN
Raketmotoren onderste rakettrap: 1 x RS-68A
Raketmotoren tweede rakettrap: 1 x RL 10-B-2
Stuwkracht onderste rakettrap: 3 140 kN
Stuwkracht tweede rakettrap: 110 kN
Laadvermogen (LEO): 28,7 ton
Laadvermogen (GTO): 14,2 ton
Laadvermogen (TLI): 9 ton
Eerste lancering: 21 december 2004
Kostprijs: 350 - 400 miljoen dollar
Lanceerbasis: Cape Canaveral (USA)
Vandenberg AFB (USA)
Bestemd voor bemande missies: Neen

Delta IV heavy
De indrukwekkende Delta IV Heavy raket - Foto: ULA

Delta IV Heavy
Eén van de boosterraketten van een Delta IV heavy raket - Foto: ULA

Delta IV Heavy
De onderste rakettrap met de twee boosterraketten wordt rechtgezet op het lanceerplatform - Foto: ULA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van het Amerikaanse ruimteveer Columbia (STS-55) met aan boord zeven astronauten waaronder de twee Duitse ruimtevaarders Ulrich Walter en Hans Schlegel. Tijdens deze tien dagen durende missie worden meer dan tachtig experimenten uitgevoerd aan boord van het Spacelab D2 ruimtelabo dat gefinancierd werd door Duitsland. Oorspronkelijk zou deze missie op 22 maart 1993 zijn gestart maar de lancering werd drie seconden voor lift-off stopgezet aangezien de computers een probleem opmerkten met de Space Shuttle Main Engines. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken