InSight
Foto: NASA

Slechts enkele weken nadat de Amerikaanse Marsrover Curiosity succesvol landde op het Marsoppervlak maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op 20 augustus 2012 bekend dat het in 2016 een nieuwe robot naar de ‘rode planeet’ wil sturen. De ‘InSight’ missie zal bestaan uit een statische lander die zal uitgerust worden met enkele specifieke instrumenten waarmee wetenschappers het inwendige van Mars gaan onderzoeken.

Bedoeling is dat deze lander voor het eerst de diepe interne structuur van Mars in kaart gaat brengen. InSight zal hiervoor worden uitgerust met een boor van Duitse makelij die ondergrondse hittestromen tot op een diepte van bijna tien meter moet meten. Daarnaast zal een Frans seismografisch instrument ‘Marsbevingen’ registreren. Wetenschappers hopen met deze missie meer te leren waarom Mars, die net als de Aarde een rotsachtige planeet is, zo anders is geëvolueerd en hoe planeten gevormd worden. NASA’s InSight missie heeft een prijskaartje van 425 miljoen dollar en de lander zelf zal worden gebouwd door het Jet Propulsion Laboratory in Californië. De InSight missie werd gekozen uit drie voorstellen waarvan de geselecteerde missie deel uitmaakt van NASA’s Discovery Program. De andere twee voorstellen die het niet haalden waren de Titan Mare Explorer en de Comet Hopper.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana brengt een Ariane 1 raket de Europese Giotto ruimtesonde in de ruimte. Giotto was ESA's eerste 'deep space'-missie en had als doel om de komeet Halley te bestuderen. De sonde had de vorm van een cilinder met een diameter van 1,85 meter, een totale lengte van 2,85 meter en woog 960 kg. Na drie keer rond de Aarde te hebben gecirkeld, werd Giotto's motor gestart om de ruimtesonde zo in een interplanetaire baan te brengen zodat de sonde in maart 1986 langs de komeet Halley vloog. De sonde passeerde de kern op een afstand van slechts 596 kilometer. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken