Astrowoordenboek: V

Term Omschrijving
Vallende ster Dit zijn meteoren of oplichtende streep aan de hemel die veroorzaakt wordt door een klein object uit de ruimte die in aanraking komt met de Aardse atmosfeer en sublimeert.
Van Allen gordel Stralingszones van geladen deeltjes die de Aarde omgeeft. De vorm van de Van Allen gordel wordt bepaald door het magnetisch veld van de Aarde.
Variabele ster Ster waarvan de helderheid schijnt te veranderen, met perioden die variëren van minuten tot jaren
Veranderlijke ster Ster waarvan de helderheid schijnt te veranderen, met perioden die variëren van minuten tot jaren
Verduistering De bedekking van een hemellichaam door een ander
Virgo cluster Een gigantische cluster van meer dan 2000 sterrenstelsels dat zich huishoud in het sterrenbeeld Virgo. De cluster is op zo'n 60 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd.
Visuele magnitude Helderheid van een hemellichaam, gezien met het blote oog.
Visuele magnitude De visuele magnitude van een object aan de hemel zoals een waarnemer het op Aarde ziet. Heldere objecten hebben een lage visuele magnitude, zwakke objecten hebben een hogere magnitude.
Voetpunt De kruising van magnetische lussen met de fotosfeer.
Vrije elektron Een elektron dat zich heeft vrijgemaakt van de atoomkern en daarbij dus niet gebonden is aan een atoom.
Vuurbol Een extreem heldere meteoor, vanaf magnitude -4 en helderder

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië wordt met behulp van een Delta II raket de Amerikaanse Gravity Probe B zwaartekrachtmeter in de ruimte gebracht. Met deze satelliet kon men zeer nauwkeurig het zwaartekrachtveld van de Aarde meten om de relativiteitstheorie aan de werkelijkheid te toetsen. De missie stond onder leiding van NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama en het idee voor deze missie was afkomstig van de Stanford-universiteit in Californië die dan ook de ontwikkeling van het eigenlijke meetinstrument op zich nam. De satelliet bestond uit vier cryogene gyroscopen, een telescoop en een platform waarop alles werd gemonteerd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken