Venusovergang
Foto: Geert Vanden Wijngaert

In de nacht van dinsdag 5 juni op woensdag 6 juni 2012 vond er een prachtige Venusovergang plaats die door miljoenen mensen op Aarde werd waargenomen. Tijdens dit zeldzaam astronomisch verschijnsel zien we hoe de planeet Venus zich als een klein zwart bolletje voor de Zon beweegt. Dergelijk schouwspel valt enkel waar te nemen bij de zogenaamde binnenplaneten (Mercurius en Venus) doordat hun banen zich tussen de Zon en de Aarde bevinden.

De overgang van Venus over de Zon begon al kort na middernacht maar was in België en Nederland pas te zien in de vroege ochtend doordat de Zon zich daarvoor nog onder de horizon bevond. Hierdoor konden wij bij goede weersomstandigheden enkel maar het laatste deel van de Venusovergang aanschouwen. Uiteindelijk was de overgang iets voor zeven uur 's morgens voorbij. Doordat de overgang ongeveer zeven uur duurde, was deze op een groot deel van de Aarde zichtbaar. Helaas was deze Venusovergang in België niet te zien door de dichte bewolking en regen. De volgende Venusovergang zal pas in 2117 te zien zijn. Venusovergangen zijn zeer zeldzaam en komen voor in paren met acht jaar tussen. Tussen de paren ligt achtereenvolgens 105,5 en 121,5 jaar. Op 9 mei 2016 is de eerstvolgende Mercuriusovergang te zien. Klik op 'Lees meer' voor enkele prachtige foto's van deze Venusovergang!

Foto's van de Venusovergang op NASA's Flickr pagina: http://www.flickr.com/groups/venustransit/ 
Beelden van de Venusovergang gemaakt door NASA's SDO: http://venustransit.gsfc.nasa.gov/

VenusovergangFoto: Chelsea3883 (Flickr)

VenusovergangFoto: Alfred Knipper (Flickr)

Venusovergang
Foto: Alfred Knipper (Flickr)

 Venusovergang
Foto: NASA (Flickr)

Venusovergang
Foto: Brian Graves (Flickr)

Venusovergang
Foto: David Worthington (Flickr)

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) begeeft zich in een baan om de Maan nadat het ruimtetuig op 18 juni 2009 werd gelanceerd. De taak van deze Maanverkenner was om het Maanoppervlak in hoge resolutie (tot 0,5 m) in kaart te brengen ter identificatie van eventuele toekomstige landingsplaatsen. Verder moest LRO ook onderzoeken of er ijs voorkomt in de poolgebieden van de Maan, waar op de bodem van sommige kraters de zon nooit schijnt, en de temperatuur laag genoeg blijft om ijs voor lange tijd te kunnen vasthouden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

77%

Sociale netwerken