woensdag, 26 januari 2022 18:43

Oeroud ijs onthult mysterieuze zonnestorm Hot!

Geschreven door Lund University
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Oeroud ijs onthult mysterieuze zonnestorm Foto: NASA

Door analyse van ijskernen uit Groenland en Antarctica heeft een onderzoeksteam onder leiding van de Lund Universiteit in Zweden bewijs gevonden van een extreme zonnestorm die ongeveer 9.200 jaar geleden plaatsvond. Wat de onderzoekers verbaast, is dat de storm plaatsvond tijdens een van de rustigere fasen van de zon, tijdens welke algemeen wordt aangenomen dat onze planeet minder wordt blootgesteld aan dergelijke gebeurtenissen. De zon is een eerste vereiste voor al het leven op aarde. Maar ons levensschenkend metgezel kan ook problemen veroorzaken. Wanneer er sterke activiteit is op het oppervlak van de zon, komt er meer energie vrij, wat aanleiding kan geven tot geomagnetische stormen.

Dit kan op zijn beurt stroomonderbrekingen en communicatiestoringen veroorzaken. Het voorspellen van zonnestormen is moeilijk. Momenteel wordt aangenomen dat ze waarschijnlijker zijn tijdens een actieve fase van de zon, of het zonnemaximum, tijdens de zogenaamde zonnevlekkencyclus. De nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Communications, toont echter aan dat dit niet altijd het geval is voor zeer grote stormen. "We hebben boorkernen uit Groenland en Antarctica bestudeerd en sporen ontdekt van een enorme zonnestorm die de aarde trof tijdens een van de passieve fasen van de zon, ongeveer 9.200 jaar geleden", zegt Raimund Muscheler, geologie-onderzoeker aan de Lund Universiteit.

De onderzoekers speurden de boorkernen af naar pieken van de radioactieve isotopen beryllium-10 en chloor-36. Deze worden geproduceerd door hoogenergetische kosmische deeltjes die de aarde bereiken, en kunnen bewaard blijven in ijs en sedimenten. "Dit is tijdrovend en duur analytisch werk. Daarom waren we aangenaam verrast toen we zo'n piek vonden, die wijst op een tot nu toe onbekende reuzenzonnestorm in samenhang met lage zonneactiviteit", zegt Raimund Muscheler. Als een dergelijke zonnestorm zich vandaag zou voordoen, zou dat verwoestende gevolgen kunnen hebben. Naast stroomuitval en stralingsschade aan satellieten zou het een gevaar voor het luchtverkeer en astronauten kunnen betekenen, evenals een ineenstorting van verschillende communicatiesystemen. "Deze enorme stormen worden momenteel onvoldoende meegenomen in risicobeoordelingen. Het is van het grootste belang te analyseren wat deze gebeurtenissen kunnen betekenen voor de technologie van vandaag en hoe we ons kunnen beschermen", besluit Raimund Muscheler.

Bron: Lund University

Dit gebeurde vandaag in 1877

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Asaph Hall ontdekt vanop het United States Naval Observatory in Washington de Marsmaan Deimos. De omvang van deze maan is 15 bij 12 bij 11 kilometer en de vorm is onregelmatig. De oorsprong van Deimos is niet helemaal bekend, maar vermoedelijk is het een planetoïde die rond Mars is gaan draaien. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 75

Messier 75
M75, ook gekend als NGC 6864, is een bolvormige sterrenhoop dat zich aan de rand van het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) bevindt. Met zijn afstand van 67 500 lichtjaar is deze…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken