De eerste Chinese vrouwelijke ruimtewandeling.
Foto: VCG

Op zondag 7 november 2021 hebben twee Chinese ruimtevaarders een ruimtewandeling uitgevoerd vanuit het Chinese Tiangong ruimtestation. Onder de twee ruimtevaarders bevond zich ook de vrouwelijke 'taikonaute' Wang Yaping die hierdoor de eerste Chinese vrouw werd die een ruimtewandeling heeft uitgevoerd. De twee Chinese ruimtevaarders verbleven meer dan zes uur buiten het Tiangong ruimtestation dat in april 2021 in de ruimte werd gebracht en de volgende jaren verder zal uitgebreid worden met nieuwe modules. Dankzij deze historische ruimtewandeling treed Wang Yaping in de voetsporen van de Russische kosmonaute Svetlana Savitskaya en de Amerikaanse astronaute Kathryn Sullivan.

De drie Chinese ruimtevaarders Zhai Zhigang, Wang Yaping en Ye Guangfu werden op 15 oktober 2021 in de ruimte gebracht in het kader van de Shenzhou 13 ruimtemissie. Minder dan zeven uur na de lancering koppelde de Shenzhou 13 ruimtecapsule zich succesvol vast aan de Tianhe module van het Chinese ruimtestation Tiangong. De Shenzhou 13 bemanning is de tweede crew die een bezoek brengt aan het nog jonge Chinese ruimtestation. Indien de missie probleemloos verloopt, moet de Shenzhou 13 bemanning nog tot april 2022 aan boord van het Tiangong ruimtestation blijven. Tijdens hun verblijf aan boord van het Chinese ruimtestation zullen de drie Chinese 'taikonauten' tal van wetenschappelijke experimenten uitvoeren, het ruimtestation klaarmaken voor de komst van nieuwe modules en verschillende ruimtewandelingen uitvoeren. De eerste ruimtewandeling werd al op zondag 7 november 2021 uitgevoerd door de Zhai Zhigang en Wang Yaping. Voor China en zijn ruimtevaartprogramma was deze ruimtewandeling een historisch moment aangezien Wang Yaping de eerste Chinese vrouw werd die een ruimtewandeling uitvoerde. Zhigang en Yaping verbleven maar liefst 6 uur en 25 minuten buiten het Chinese ruimtestation en maakten in die tijd onder andere de robotarm van het ruimtestation klaar voor gebruik. Daarnaast werden ook de twee nieuwe Chinese ruimtepakken uitvoerig getest en geëvalueerd. Op 20 september 2021 werd ook de Chinese Tianzhou 3 bevoorradingsmodule gelanceerd dat zich succesvol koppelde aan het Tiangong ruimtestation. Onder de meer dan zes ton aan vracht bevond zich het nieuwe Chinese ruimtepak dat Yaping gebruikte tijdens haar historische ruimtewandeling. Dit ruimtepak werd aangepast ten opzichte van de andere Chinese ruimtepakken als gevolg van de kleinere lengte van Wang Yaping. Alvorens de eerste ruimtewandeling voerde de Shenzhou 13 crew ook een belangrijke evacuatie oefening uit waarbij gesimuleerd werd dat het Tiangong ruimtestation plots te maken kreeg met een ernstig drukverlies waardoor de ruimtevaarders zich snel naar de Shenzhou 13 ruimtecapsule moesten begeven.  

Wang Yaping is een gewezen Chinese militaire pilote die in mei 2010 geselecteerd werd als tweede Chinese vrouwelijke ruimtevaarder. Tijdens haar carrière als militaire pilote vloog ze met diverse militaire transportvliegtuigen en voerde ze belangrijke missies uit in de nasleep van de de aardbeving in Sichuan in 2008. Na haar selectie en intensieve training als 'taikonaute' werd ze in 2012 kandidaat ruimtevaarder voor de Shenzhou 9 missie. Uiteindelijk ging haar zitje naar Liu Yang die hierdoor de eerste Chinese vrouw werd in de ruimte. In juni 2013 ging uiteindelijk Wang Yaping de ruimte in tijdens de Shenzhou 10 ruimtemissie en bracht ze een bezoek aan het Tiangong-1 ruimtelabo. Tijdens haar eerste ruimtemissie verbleef Yaping 14 dagen en 14 uur in de ruimte. Na haar eerste ruimtemissie werd Wang Yaping geselecteerd voor de Shenzhou 13 missie waardoor zij de eerste Chinese vrouw is die tweemaal de ruimte inging. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers gaat aan boord van de Sojoez TMA-4 ruimtecapsule voor een eerste keer de ruimte in. Tijdens zijn eerste ruimtemissie verblijft hij enkele dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS in het kader van de DELTA missie. De naam 'DELTA' is een acroniem voor Dutch expedition for life science, technology and atmospheric research maar verwijst ook naar de rivierdelta van Nederland. Gedurende het verblijf van André Kuipers aan boord van het ISS voert hij wetenschappelijke experimenten uit op vlak van biologie, geneeskunde, technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken