vrijdag, 04 december 2020 08:52

Volg LIVE de lancering van een Dragon bevoorradingstuig (CRS-21) Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Een Dragon bevoorradingstuig in een baan om de aarde. Een Dragon bevoorradingstuig in een baan om de aarde. Foto: NASA

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat op zondag 6 december 2020 opnieuw een onbemand Dragon bevoorradingstuig lanceren dat zich moet vastmaken aan het internationale ruimtestation ISS. Tijdens deze missie zal het Dragon 2 bevoorradingstuig 2,9 ton aan vracht naar het ruimtestation brengen in het kader van NASA's Commercial Resupply Service (CRS) programma. De lancering zal plaatsvinden vanop het Kennedy Space Center lanceerbasis in Florida en is voorzien voor 17u17 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de lancering:

Wat is een Dragon 2 bevoorradingscapsule?

De Dragon ruimtecapsule werd net als de bijhorende Falcon 9 draagraket ontworpen en gebouwd door SpaceX. Dit Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf werd in 2002 opgericht door Elon Musk en werd in 2010 het eerste privébedrijf dat met succes een ruimtetuig kon lanceren en vervolgens kon terugbrengen naar de Aarde. Het Dragon bevoorradingstuig is 6,1 meter hoog, heeft een diameter van 3,7 meter en kan zowel cargo naar het ISS brengen alsook terug naar de aarde brengen. Het onbemande Dragon 2 bevoorradingstuig zal net als alle andere Dragon's in de ruimte worden gebracht met een krachtige Falcon 9 raket van SpaceX. De onderste rakettrap van de Falcon 9 die tijdens deze lancering zal gebruikt worden, werd eerder ook al gebruikt voor een andere NASA-missie. Tijdens deze nieuwe ISS-bevoorradingsmissie (CRS-21) brengt de Dragon in totaal 2,9 ton vracht naar het ISS dat zal worden overgeladen door de ISS-bewoners eenmaal het ruimtetuig is vastgehecht aan het ruimtestation. Onder de vracht bevindt zich kledij en voedsel voor de ruimtevaarders, reserve onderdelen en hardware voor het ruimtestation en tal van nieuwe wetenschappelijke experimenten. Indien alles verloopt volgens plan zal de Dragon een viertal weken lang vastgehecht blijven aan het ISS. Eenmaal de missie er dan opzit, keert het commerciële bevoorradingstuig terug naar de Aarde met aan boord ongeveer 1.300 kilogram aan experimenten en apparatuur. De Dragon is vandaag de dag het enige ISS-bevoorradingstuig dat vracht van het ruimtestation terug naar de Aarde kan brengen. De Japanse HTV of Russische Progress bevoorradingstuigen branden op het einde van hun missie allemaal op in de atmosfeer van de Aarde.

Dragon CRS-21

Technische gegevens Dragon 2 CRS

Lengte: 8,1 m
Diameter: 4 m
Gewicht (zonder cargo): 9,5 ton
Laadvermogen: 6 ton
Volume (onder druk): 9,3 kubieke meter
Volume (niet onder druk): 12 kubieke meter
Fabrikant: SpaceX
Lanceermiddel: Falcon 9
Lanceercomplex: Kennedy Space Center (USA)

Dragon CRS
Foto: NASA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1955

Het gebeurde toen

In New Jersey overlijdt op 76-jarige leeftijd Albert Einstein. Hij wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis en is vooral bekend geworden door het opstellen van de relativiteitstheorie. In het algemeen wordt 1905 als het vruchtbaarste jaar in Einsteins wetenschappelijke leven beschouwd. De meeste natuurkundigen zijn het erover eens dat drie van deze artikelen (over de Brownse beweging, het foto-elektrisch effect en de speciale relativiteitstheorie) elk een Nobelprijs waard zouden zijn.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NGC 2359

NGC 2359
NGC 2359 is een prachtige emissienevel in het sterrenbeeld Canis Major (Grote Hond) van magnitude 11.4. Deze nevel, die ook de bijnaam 'Thor's Helmet' kreeg, bevat in het centrum een…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

39%

Sociale netwerken