Lancering van de Antares raket.
Foto: NASA TV

Een nieuwe voorraad van 8.300 pond aan wetenschappelijk onderzoek en vracht is zaterdag 19 februari om 12:40 uur EST gelanceerd vanaf NASA's Wallops Flight Facility in Virginia, aan boord van een Northrop Grumman Cygnus bevoorradingsruimtevaartuig, en is nu onderweg naar het internationale ruimtestation. Het Cygnus ruimtevaartuig, dat werd gelanceerd met een Antares raket, zal volgens de planning op maandag 21 februari bij het ruimtestation aankomen.

NASA astronauten Raja Chari en Kayla Barron zullen Cygnus vastmaken aan de Canadarm2 robot van het ruimtestation bij zijn aankomst. Het ruimtevaartuig zal dan worden geïnstalleerd op de naar de aarde gerichte toegangspoort van de Unity-module van het ruimtestation. Dit is Northrop Grumman's 17e bevoorradingsmissie onder contract onder het tweede Commercial Resupply Services contract met NASA. De levering omvat essentiële materialen ter ondersteuning van tientallen van de meer dan 250 wetenschappelijke onderzoeken die plaatsvinden tijdens NASA's Expeditie 66 missie aan boord van het internationale ruimtestation.

De wetenschappelijke experimenten die Cygnus vervoert zijn onder andere:

Bescherming van onze huid

Verslechtering van het huidweefsel, een normaal onderdeel van veroudering, treedt op in de loop van tientallen jaren. Microzwaartekracht leidt tot veranderingen in het lichaam zoals veroudering, maar die treden veel sneller op, zodat ze gemakkelijker kunnen worden bestudeerd. Colgate Skin Aging zal de cellulaire en moleculaire veranderingen in gemanipuleerde menselijke huidcellen in microzwaartekracht evalueren. De resultaten kunnen bijdragen tot een snellere ontwikkeling van producten die de huid beschermen tegen het verouderingsproces op aarde.

Medicijnen tegen tumoren testen

MicroQuin 3D Tumor zal de effecten van een geneesmiddel op borst- en prostaatkankercellen onderzoeken. Deze cellen kunnen in microzwaartekracht in een natuurlijker 3D-model groeien, wat het gemakkelijker maakt hun structuur, genexpressie, celsignalering en reactie op de behandeling te karakteriseren. De resultaten kunnen een nieuw inzicht verschaffen in de celeiwitten waarop het geneesmiddel is gericht en kunnen de ontwikkeling van andere geneesmiddelen tegen kanker bevorderen.

Verbetering van waterstofsensoren

Bij de demonstratie van geavanceerde waterstofsensortechnologie zullen nieuwe sensoren voor het zuurstofgeneratiesysteem van het ruimtestation worden getest. De huidige sensoren zorgen ervoor dat er geen waterstof in de zuurstof van de cabine terechtkomt, maar kunnen gevoelig zijn voor vocht, stikstof en andere problemen, waardoor ze om de 201 dagen moeten worden vervangen. Deze technologie zou duurzamere sensoren kunnen opleveren voor situaties waarin snelle vervanging niet praktisch is, zodat er minder reserveonderdelen nodig zijn op langere ruimtemissies zoals naar de maan of Mars.

Betere batterijen

Space Demonstration for All Solid-State Li Ion Battery (Space As-Lib), een onderzoek van het Japan Aerospace Exploration Agency, zal de werking laten zien van een lithium-ion secundaire batterij die in staat is veilig en stabiel te werken onder extreme temperaturen en in een vacuümomgeving. De batterij maakt gebruik van vaste, anorganische en vlamvertragende materialen die niet lekken, waardoor ze veiliger en betrouwbaarder is. De resultaten zouden de prestaties van de batterij kunnen aantonen voor verschillende potentiële toepassingen in de ruimte en andere planetaire omgevingen. Solid-state batterijen hebben ook potentiële toepassingen in ruwe omgevingen en in de auto- en ruimtevaartindustrie.

Planten in de ruimte

De huidige systemen voor het kweken van planten in de ruimte maken gebruik van aarde of een groeimedium. Deze systemen zijn klein en niet goed schaalbaar in een ruimteomgeving vanwege de massa, de opsluiting, het onderhoud en de sanitaire problemen. Om deze problemen aan te pakken zal het eXposed Root On-Orbit Test System (XROOTS) in plaats daarvan gebruik maken van methoden op basis van water en lucht, waardoor de totale massa van het systeem wordt verminderd. De resultaten zouden inzicht kunnen verschaffen in de ontwikkeling van grootschaliger systemen om voedingsgewassen te telen voor toekomstige ruimteverkenningen en -habitats. Onderdelen van het systeem kunnen ook de plantenteelt in kassen op aarde verbeteren en bijdragen tot een betere voedselzekerheid.

Verbetering van de brandveiligheid

Solid Fuel Ignition and Extinction (SoFIE) zal het mogelijk maken de ontvlambaarheid van materialen en de ontsteking van branden in realistische atmosferische omstandigheden te bestuderen. Deze faciliteit maakt gebruik van het Combustion Integrated Rack (CIR), dat het mogelijk maakt te testen bij verschillende zuurstofconcentraties en -drukken die representatief zijn voor de huidige en geplande ruimteverkenningsmissies. De zwaartekracht beïnvloedt vlammen op aarde, maar in microzwaartekracht gedraagt vuur zich anders en kan het zich op onverwachte manieren gedragen aan boord van het ruimtestation. Er zijn aanwijzingen dat branden gevaarlijker kunnen zijn bij verminderde zwaartekracht. De resultaten zouden kunnen bijdragen tot de veiligheid van de bemanning door het ontwerp van extravehiculaire pakken en cabine-materialen te verbeteren en ons vermogen te verbeteren om de beste technieken te bepalen voor het onderdrukken van branden in de ruimte.

De bevindingen van deze en andere onderzoeken aan boord van het ruimtestation zullen bijdragen tot het gezond houden van astronauten tijdens langdurige ruimtereizen en technologieën demonstreren voor toekomstige menselijke en robotachtige verkenningsmissies als onderdeel van NASA's inspanningen op de maan en Mars, waaronder maanmissies via het Artemis-programma van het ruimtevaartagentschap.

Cygnus zal ook cruciale hardware leveren die geïnstalleerd moet worden tijdens de komende ISS Roll-Out Solar Array (IROSA) ruimtewandelingen, evenals andere componenten voor het succesvol functioneren van het astronautenleven op het ruimtestation, zoals een vuilnisverwijderaar en akoestische afdekkingen voor het afvalbeheersysteem.

Deze Cygnus-missie is de eerste die verbeterde mogelijkheden heeft waardoor het ruimtevaartuig een reboost kan uitvoeren, waarbij zijn motoren worden gebruikt om de baan van het ruimtestation aan te passen als standaarddienst voor de NASA. Het agentschap heeft één reboost gepland terwijl Cygnus is verbonden met het laboratorium in een baan om de aarde. Een test van de manoeuvre werd uitgevoerd in 2018 tijdens Cygnus' negende herbevoorradingsmissie.

Cygnus zal tot mei bij het ruimtestation blijven voordat het CubeSats ontplooit en zich vervolgens ontdoet van enkele duizenden kilo's afval tijdens zijn terugkeer in de atmosfeer van de aarde, wat zal resulteren in zijn vernietiging.

Bron: NASA

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken