Artistieke impressie van de uitstoot van waterdamp bij de Jupitermaan Europa
Foto: NASA / ESA

Na het nieuws dat wetenschappers klei-achtige mineralen hebben ontdekt op de Jupitermaan Europa hebben Amerikaanse planeetwetenschappers nu sterke aanwijzingen gevonden dat deze maan soms grote pluimen van waterdamp uitstoot. Indien dit klopt, zou dit betekenen dat het water van de ondergrondse oceaan op Europa op sommige plaatsen relatief dicht tot bij het oppervlak komt. Voor planeetwetenschappers en astronomen is dit opnieuw een belangrijke ontdekking!

De onderzoekers zijn tot deze ontdekking gekomen na analyse van ultraviolet-opnamen die eind 2012 werd gemaakt door de legendarische Hubble Space Telescope. Zo ontdekten de wetenschappers dat er zich op zuidelijk halfrond van de Jupitermaan Europa twee plaatsen bevinden met een overschot aan waterstof en zuurstof. De meest voor de hand liggende theorie om dit overschot te kunnen verklaren, is dat dit het gevolg is van een tweetal pluimen van waterdamp die ongeveer 200 kilometer hoog zijn. Telkens wanneer Europa zich in het verste punt van zijn omloopbaan om Jupiter bevindt, verschijnen de pluimen. Wanneer de maan Jupiter terug nadert, verdwijnen de pluimen opnieuw. Hierdoor vermoed men dat deze pluimen van waterdamp ontstaan via scheuren in de ijskorst van Europa. Deze scheuren zouden uiteindelijk ontstaan door de getijdewerking van de gasplaneet Jupiter. Wetenschappers vermoeden dat de Jupitermaan Europa één van de meest geschikte plaatsen is in ons zonnestelsel om op zoek te gaan naar levende organismen. Zo zou zich onder de tientallen kilometers dikke dikke ijslaag wellicht een oceaan van vloeibaar water bevinden. Deze onergrondse oceaan zou vloeibaar blijven als gevolg van de warmte die vrijkomt door de getijdewerking van Jupiter.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana brengt een Ariane 1 raket de Europese Giotto ruimtesonde in de ruimte. Giotto was ESA's eerste 'deep space'-missie en had als doel om de komeet Halley te bestuderen. De sonde had de vorm van een cilinder met een diameter van 1,85 meter, een totale lengte van 2,85 meter en woog 960 kg. Na drie keer rond de Aarde te hebben gecirkeld, werd Giotto's motor gestart om de ruimtesonde zo in een interplanetaire baan te brengen zodat de sonde in maart 1986 langs de komeet Halley vloog. De sonde passeerde de kern op een afstand van slechts 596 kilometer. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken