Artistieke impressie van een bruine dwerg in de dikke schijf van het Melkwegstelsel
Foto: John Pinfield

Een internationaal team van astronomen heeft in ons Melkwegstelsel twee zeer oude zogeheten 'bruine dwergen' ontdekt. Bruine dwergen zijn sterachtige objecten die geen kernfusiereactie hebben kunnen starten doordat ze te weinig massa hebben. De twee bruine dwergen die men nu heeft ontdekt, zijn wellicht meer dan 10 miljard jaar oud en zouden tot een populatie van 'mislukte sterren' kunnen behoren. 

De twee bruine dwergen die men nu heeft ontdekt bevinden zich in de sterrenbeelden Bissen en Waterslag. Beide objecten, die de namen 'WISE 0013+0634' en 'WISE 0833+0052' kregen, werden ontdekt aan de hand van gegevens die in de periode 2010-2011 werden verzameld met behulp van de Amerikaanse astronomische satelliet WISE. Net als alle andere bruine dwergen zijn ook deze twee veel minder heet dan echte sterren. Zo zouden deze twee bruine dwergen een temperatuur hebben van 'slechts' enkele honderden graden terwijl de Zon een oppervlaktetemperatuur heeft van 5 600 graden Celsius. Aan de hand van vervolgwaarnemingen op Aarde met grote telescopen hebben astronomen kunnen achterhalen dat de twee 'mislukte sterren' vrijwel geen elementen bevatten die zwaarder zijn dan waterstof. Dit is dan ook een duidelijk bewijs dat de twee bruine dwergen tot de oudste objecten behoren in het Melkwegstelsel. Doordat hun leeftijd wordt geschat op ongeveer 10 miljard jaar zijn dit dan ook de oudste bruine dwergen die tot op heden werden ontdekt.

Ons sterrenstelsel, de Melkweg, bestaat uit drie delen: een dunne schijf, een dikke schijf en een halo. De meeste sterren, waaronder ook de Zon, maken deel uit van de dunne schijf. Volgens astronomen zouden zich in de dunne schijf ook ongeveer 70 miljard bruine dwergen bevinden. De dikke schijf is veel ouder dan de dunne schijf en de sterren die zich in dit gebied bevinden, bewegen met een hogere snelheid op en neer. Rondom beide schijven bevindt zich een halo waarin zich de eerste sterren bevinden die in het Melkwegstelsel zijn ontstaan. De twee bruine dwergen WISE 0013+0634 en WISE 0833+0052 werden verrassend genoeg ontdekt in de dikke schijf wat betekent dat deze schijf wel eens veel meer bruine dwergen zou kunnen bevatten. Voor astronomen wordt het een hele opgave om deze op te sporen aangezien oude bruine dwergen nauwelijks licht uitstralen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken