De Kleine Magelhaense Wolk
Foto: WikiSky.org

De kans is heel groot dat astronomen een zeer bizarre ster hebben opgespoord. Zo zou men in de Kleine Magelhaense Wolk een zogeheten 'Thorne-Zytkow Object' hebben ontdekt waarvan het bestaan al in 1975 werd voorspeld door twee astrofysici. Deze hybride sterren behoren nog steeds tot één van de meest mysterieuze objecten in het heelal.

Het bestaan van dit soort sterren werd in 1975 voorspeld door de astrofysici Kip Throne en Anna Zytkow. Helaas ontbraken overtuigende waarnemingen om hun voorspellingen te bewijzen. Thorne-Zytkow Objecten ontstaan wanneer een rode superreus in botsing komt met een superdichte neutronenster dat op zich een restant is van een supernova. De neutronenster wordt opgeslokt door de superreus waarna de neutronenster in de kern van de superreus verblijft. Door dit verschijnsel worden de normale fusieprocessen die plaatsvinden in sterren flink verstoord en worden zeer specifieke chemische stoffen aangemaakt. Doordat deze hybride sterren zeer specifieke chemische elementen bevatten, zou men deze ook enkel maar kunnen opsporen aan de hand van chemische analyses. De meest recente kandidaat die nu in aanmerking komt voor dit soort type ster is HV 2112. Deze ster bevindt zich op ongeveer 200 000 lichtjaar van de Aarde in het sterrenstelsel Kleine Magelhaense Wolk dat een buurtstelsel is van de Melkweg. Uit chemische analyse van deze ster blijkt dat deze een overschot vertoont aan lithium, rubidium en molybdeen. Dit zijn elementen die in Thorne-Zytkow Objecten kunnen ontstaan. Deze ontdekking werd op de 224e bijeenkomst van de American Astronomical Society (AAS) in Boston bekendgemaakt.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken