Deel van de Hubble-opname met daarin het verre sterrenstelsel z8_GND_5296
Foto: NASA / Texas A&M / UT Austin

Astronomen van de University of California, de University of Texas, de Texas A&M University en de National Optical Astronomy Observatories hebben met behulp van de Amerikaans-Europese Hubble ruimtetelescoop en de Keck telescoop op Hawaii een sterrenstelsel ontdekt waarvan het licht er 13 miljard jaar over heeft gedaan om ons te bereiken. Dit is dan ook het verste sterrenstelsel dat men tot op heden heeft ontdekt. 

Het verre sterrenstelsel, dat de naam 'z8_GND_5296' kreeg, produceert elk jaar ongeveer driehonderd nieuwe sterren. Dit is zeer veel aangezien ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg, jaarlijks ongeveer twee nieuwe sterren met het formaat van de Zon produceert. Astronomen omschrijven dit jonge sterrenstelsel dan ook als een echte 'sterrenfabriek'. Voor sterrenkundigen is de verre afstand van dit sterrenstelsel heel leerrijk aangezien het licht van z8_GND_5396, zoals we dit nu zien, vertrok toen het heelal slechts 700 miljoen jaar oud was. Door het licht en het spectrum van dit sterrenstelsel te bestuderen, kunnen wetenschappers meer leren over het toen nog jonge heelal. De afstand van dit en andere verre sterrenstelsels kan bepaald worden door op zoek te gaan naar een specifieke heldere lijn van het element waterstof in het spectrum van een sterrenstelsel. Toch is het bepalen van de afstand en de eigenschappen van extreem verre sterrenstelsels niet altijd eenvoudig aangezien het heelal in die periode nog was gevuld met een soort van 'mist' van neutraal waterstofgas. Deze mist trok uiteindelijk weg toen de straling van de eerste generaties sterren de waterstof hadden geïoniseerd. Astronomen geloven dat de legendarische Hubble ruimtetelescoop sterrenstelsel heeft gefotografeerd die zich nog verder bevinden dan z8_GND_5296 maar enkel bijkomende waarnemingen met telescopen en instrumenten op Aarde kunnen dit bevestigen. Opvallend genoeg werd z8_GND_5296 ook ontdekt in dezelfde uithoek van de sterrenhemel als de vorige recordhouder.  

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië wordt met behulp van een Delta II raket de Amerikaanse Gravity Probe B zwaartekrachtmeter in de ruimte gebracht. Met deze satelliet kon men zeer nauwkeurig het zwaartekrachtveld van de Aarde meten om de relativiteitstheorie aan de werkelijkheid te toetsen. De missie stond onder leiding van NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama en het idee voor deze missie was afkomstig van de Stanford-universiteit in Californië die dan ook de ontwikkeling van het eigenlijke meetinstrument op zich nam. De satelliet bestond uit vier cryogene gyroscopen, een telescoop en een platform waarop alles werd gemonteerd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken