Het sterrenstelsel M83
Foto: NASA / ESA / Hubble Heritage Team

Tijdens de 223ste bijeenkomst van de American Astronomical Society in Washington, DC is een nieuwe, opmerkelijke Hubble-foto voorgesteld. Zo is op deze foto het bekende sterrenstelsel Messier 83 (M83) te zien met daarin, op het eerste zicht, een dubbele kern.

Messier 83 is een prachtig sterrenstelsel dat we kunnen terugvinden in het sterrenbeeld Waterslang en bevindt zich op een afstand van ongeveer 15 miljoen lichtjaar van ons. Dit balkspiraalstelsel is één van de grootste van zijn soort in onze kosmische omgeving. Het sterrenstelsel behoort ook tot de Centaurus A/M83 Groep waartoe ook de stelsels Centaurus A en NGC 5253 behoren. De recente waarnemingen met behulp van de Hubble Space Telescope laten zien dat er opvallend veel supernova-explosies plaatsvinden in dit sterrenstelsel en dit een dubbele kern heeft. De aanwezigheid van een dubbele kern betekent echter niet dat dit sterrenstelsel over twee superzware zwarte gaten beschikt. Astronomen vermoeden dat er zich in de kern van M83 één superzwaar zwart bevindt met daarrond een scheve schijf van sterren. Hierdoor lijkt het alsof M83 een dubbele kern heeft. Dat er in dit sterrenstelsel ook veel supernova-explosies plaatsvinden, weet men al een tijdje. Zo heeft men de afgelopen eeuw tal van supernovae waargenomen in M83 waaronder SN 1923A, SN 1945B en SN 1950B. Een supernova is een verschijnsel waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert. Tijdens een supernova-explosie straalt een ster een enroem hoeveelheid licht uit dat vergelijkbaar is met de lichtkracht van honderden miljoenen tot meer dan een miljard zonnen. De Hubble Space Telescope heeft nu ook restanten gevonden in M83 van meer dan 300 supernovae. Op de nieuwste Hubble-foto van M83 zijn verschillende heldere roze en blauwe gebieden te zien die volgens astronomen ook wijzen op stervormingsgebieden.

M83 M83 - Foto: NASA / ESA / Hubble Heritage Team

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken