Artistieke impressie van een planetoïde die opbrandt in de atmosfeer van de Aarde

Tijdens een persconferentie in Seattle, die op 22 april 2014 werd georganiseerd door de B612 Foundation, werd bekend gemaakt dat de Aarde gemiddeld eens om de zes maanden in botsing komt met een kleine planetoïde. Dit aantal ligt veel hoger dan tot nu toe werd gedacht.

De B612 Foundation komt tot deze conclusie aan de hand van gegevens afkomstig van de Nuclear Test Ban Treaty Organisation. Deze organisatie gaat met behulp van speciale sensoren op zoek naar dampkringexplosies die zouden kunnen veroorzaakt worden door illegale kernproeven. Tussen 2000 en 2013 werden uiteindelijk 26 van dergelijke explosies geregistreerd die allemaal werden veroorzaakt door kosmische inslagen. Opmerkelijk is dat niemand deze planetoïden van tevoren heeft zien aankomen. Dit wil dus zeggen dat gemiddeld om de zes maanden een planetoïde van enkele meters groot botst met de Aarde. In de meeste gevallen exploderen deze kosmische rotsblokken op grote hoogte waarbij tussen de 1 en 600 kiloton aan energie vrijkomt. Ter vergelijking: bij de atoombom op Hiroshima kwam er 15 kiloton energie vrij. Bij de inslag boven het Russische Tseljabinsk begin 2013 kwam er 600 kiloton energie vrij en raakten meer dan duizend mensen gewond. Op basis van deze nieuwe gegevens vermoeden wetenschappers dat de Aarde eens om de 100 jaar getroffen wordt door een planetoïde die groot genoeg is om een volledige stad te verwoesten. Hiervoor is een energie nodig van een paar megaton. Doordat uiteindelijk het aardoppervlak niet helemaal is bewoond, komt naar schatting gemiddeld eens om de 25 000 jaar een zogeheten 'city killer' voor. De B612 Foundation werd in 2002 opgericht door ondermeer de gewezen NASA astronaut Ed Lu en werkt momenteel aan een ruimtetelescoop die zoveel mogelijk planetoïden in ons zonnestelsel moet in kaart brengen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt de Apollo 16 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de drie Amerikaanse astronauten John W. Young, Thomas K. Mattingly en Charles M. Duke. Op 21 april 1972 landde Young en Duke in het Descartes Highlands gebied op de Maan. Dit was de vijfde maal dat de Verenigde Staten mensen tot op het oppervlak van de Maan brachten. Tijdens deze missie werd bijna 96 kilogram aan bodemmonsters van de Maan mee terug genomen naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken