De planetoïde 1998 OR2 gefotografeerd op 24 maart 2020.
Foto: Gianluca Masi/The Virtual Telescope Project

Op 29 april 2020 scheert de planetoïde 1998 OR2 op een afstand van 'slechts' 6,2 miljoen kilometer langs de aarde. In sterrenkundige termen is dit vlakbij waardoor deze planetoïde officieel aanzien wordt als 'potentieel gevaarlijk' en deze de volgende weken uitvoerig zal bestudeerd worden. Toch vormt de aardscheerder 1998 OR2 geen gevaar. 

De planetoïde (52768) 1998 OR2 werd op 24 juli 1998 ontdekt door astronomen van het Near-Earth Asteroid Tracking (NEAT) programma in Hawaii. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is deze planetoïde tussen de 1,8 en 4,1 kilometer groot en waarnemingen hebben aangetoond dat dit hemellichaam een rotatieperiode heeft van 3,1 tot 4,1 uur. Ter vergelijking: de planetoïde die wellicht het einde betekende van de dinosaurussen was ongeveer 10 kilometer groot. Het hemellichaam dat nu op 29 april 2020 langs de aarde vliegt, heeft een snelheid van 8,7 kilometer per seconde. Officieel behoort de planetoïde 1998 OR2 tot de Amor groep van planetoïden waarvan geweten is dat de aardbaan naderen langs buiten maar deze niet kruisen. Het bekendste lid uit de groep van Amor-planetoïden is de planetoïde Eros. De kans dat een planetoïde als 1998 OR2 de aarde raakt, is 1 op 50 000 en zo een risico komt maar één keer om de 100 jaar voor. 

Wanneer de planetoïde 1998 OR2 op 29 april 2020 langs de aarde vliegt, zal de kortste afstand 6,2 miljoen kilometer bedragen. Dit is 16 maal de gemiddelde afstand van de maan tot de aarde. Ondanks het feit dat NASA bepaalde planetoïden classificeert als een potentiële dreiging voor onze planeet wanneer deze zich dichter dan 7,5 miljoen kilometer (0,05 Astronomische Eenheden) van de aarde begeven, is er volgens de ruimtevaartorganisatie geen enkele reden tot ongerustheid of paniek. Bij zijn dichtste nadering op 29 april 2020 zou de planetoïde 1998 OR2 een visuele helderheid moeten hebben van magnitude 10 of 11 waardoor deze zichtbaar moet zijn met grotere amateur-astronomen. Wie geen telescoop heeft en de passage van deze planetoïde langs de aarde toch wil volgen, kan dit altijd doen via de website van de Virtual Telescope Project (link). De volgende keer dat deze planetoïde 1998 OR2 langs de aarde vliegt, is pas op 18 mei 2031. dan zal deze aardscheerder op een afstand van 19 miljoen kilometer langs onze planeet vliegen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië wordt met behulp van een Delta II raket de Amerikaanse Gravity Probe B zwaartekrachtmeter in de ruimte gebracht. Met deze satelliet kon men zeer nauwkeurig het zwaartekrachtveld van de Aarde meten om de relativiteitstheorie aan de werkelijkheid te toetsen. De missie stond onder leiding van NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama en het idee voor deze missie was afkomstig van de Stanford-universiteit in Californië die dan ook de ontwikkeling van het eigenlijke meetinstrument op zich nam. De satelliet bestond uit vier cryogene gyroscopen, een telescoop en een platform waarop alles werd gemonteerd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken