Foto: EUMETSAT/ESA

Europa's nieuwste weersatelliet, de Meteosat Third Generation Imager, heeft zojuist zijn eerste beeld van de aarde vrij gegeven waarbij de omstandigheden boven Europa, Afrika en de Atlantische Oceaan opmerkelijk gedetailleerd worden weergegeven. De Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1), die op 13 december 2022 met een Ariane 5-raket is gelanceerd, is de eerste van een nieuwe generatie satellieten die een revolutie teweeg zal brengen in de weersvoorspelling in Europa. ESA en Eumetsat zijn er trots op samen het nieuwe beeld van de volgende generatie vrij te geven.

Het beeld, dat op 18 maart 2023 door de Flexible Combined Imager van de satelliet is vastgelegd, toont een groot deel van Noord- en West-Europa en Scandinavië in wolken gehuld, met relatief heldere luchten boven Italië en de westelijke Balkan.

Simonetta Cheli, directeur aardobservatieprogramma's van ESA, verklaarde: "Dit beeld is een prachtig voorbeeld van wat Europese samenwerking in de ruimte kan bereiken. Het gedetailleerde beeld van MTG-I1, dat tot nu toe vanuit een geostationaire baan boven Europa en Afrika onbereikbaar was, zal ons een beter inzicht geven in onze planeet en de weersystemen die haar vormen. "Dit beeld vertegenwoordigt niet alleen wat met Europese expertise kan worden bereikt, maar ook onze vastberadenheid om ervoor te zorgen dat de voordelen van nieuwe technologie voelbaar zijn voor de gemeenschappen in Europa en daarbuiten."

De instrumenten aan boord van de derde generatie Meteosat-meteorologische satellieten produceren beelden met een veel hogere resolutie en vaker dan die van de Meteosat-satellieten van de tweede generatie. Details zoals wolkenwervelingen boven de Canarische eilanden, sneeuwbedekking op de Alpen en sediment in het water langs de kust van Italië zijn zichtbaar in het beeld. Deze details zijn niet zo duidelijk zichtbaar, of helemaal niet, in beelden van de instrumenten van de huidige tweede generatie satellieten. Het nieuwe beeld toont ook meer details van wolkenstructuren op hoge breedtegraden. Hierdoor kunnen weersvoorspellingen de ontwikkeling van snel ontwikkelend noodweer in die regio nauwkeuriger volgen.

Phil Evans, directeur-generaal van Eumetsat, voegde daaraan toe: "Dit opmerkelijke beeld geeft ons veel vertrouwen in onze verwachting dat het MTG-systeem een nieuw tijdperk zal inluiden in de voorspelling van zwaar weer. "Het klinkt misschien vreemd om zo enthousiast te zijn over een bewolkte dag in het grootste deel van Europa. Maar het detailniveau van de wolken op dit beeld is buitengewoon belangrijk voor weersvoorspellers. Dat extra detail van de beelden met een hogere resolutie, gekoppeld aan het feit dat de beelden vaker zullen worden geproduceerd, betekent dat de weervoorspellers gebeurtenissen met zwaar weer nauwkeuriger en sneller zullen kunnen opsporen en voorspellen."

"De hoge resolutie en de frequente herhaalcyclus van de Flexible Combined Imager zullen de gemeenschap van de Wereld Meteorologische Organisatie enorm helpen bij het verbeteren van voorspellingen van zwaar weer, klimaatbewaking op lange termijn, mariene toepassingen, landbouwmeteorologie, en zullen een belangrijke bijdrage leveren aan het Early Warnings For All Initiative, met name op het Afrikaanse continent," voegde Natalia Donoho, hoofd van de World Meteorological Organization Space Systems and Utilization Division, WMO, hieraan toe. MTG-I1 ondergaat momenteel een 12 maanden durende inbedrijfstellingsfase, waarin zijn instrumenten, de Flexible Combined Imager en de Lightning Imager, worden ingeschakeld en de gegevens die zij produceren worden gekalibreerd. De gegevens van de satelliet zullen dan eind 2023 worden verspreid onder de meteorologische diensten in Europa en daarbuiten, voor operationeel gebruik in weersvoorspellingen.

De infrastructuur van het grondsegment die nodig is om de beelden routinematig te verwerken, is gebruikt om dit eerste beeld te produceren, als voorproefje van wat er dit jaar gaat gebeuren. Wanneer het systeem volledig operationeel is, zullen elke 10 minuten beelden van de volledige aardschijf worden geproduceerd. De MTG-satellieten worden gebouwd door een groot consortium van Europese industrieën, onder leiding van Thales Alenia Space in samenwerking met OHB. De innovatieve Lightning Imager is ontwikkeld door Leonardo in Italië, terwijl Telespazio aan Eumetsat de lancering en de diensten in de omloopbaan levert.

Beelden: EUMETSAT/ESA

Een nieuw tijdperk van satellietmeteorologie

MTG-I1 is de eerste van zes satellieten die samen het volledige MTG-systeem vormen, dat de komende 20 jaar cruciale gegevens zal leveren voor de korte termijn en de vroegtijdige opsporing van mogelijke extreme weersomstandigheden. In vol bedrijf zal de missie bestaan uit twee MTG-I satellieten en één MTG-sounding (MTG-S) satelliet die in tandem samenwerken. De MTG-S sonderingssatellieten - een primeur voor Meteosat - zullen een infrarood sounder en een ultraviolet-zichtbare nabij-infraroodspectrometer aan boord hebben. Door de instabiliteit van de atmosfeer in drie dimensies door de wolken heen te volgen, zal de sounder een belangrijke stap voorwaarts betekenen voor vroegtijdige waarschuwingen voor zware onweersbuien en zal hij naar verwachting vanuit een geostationaire baan unieke informatie verschaffen over de samenstelling van ozon, koolmonoxide en vulkanische as in de atmosfeer.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de karakterisering van het revolutionaire infraroodsoundinginstrument voordat het aan Bremen, Duitsland, wordt geleverd voor integratie in de MTG-S-satelliet. Verwacht wordt dat de satelliet medio 2024 klaar zal zijn, met een beoogde lancering voor het eind van het jaar. Paul Blythe, ESA's Meteosat Programme Manager, verklaarde: "Na de lancering van de MTG-I1 satelliet is het momentum in het MTG-programma onophoudelijk. Enerzijds ondersteunen we de werking en gegevensanalyse van de eerste satelliet in een baan om de aarde, anderzijds zetten we alles op alles om de beschikbaarheid en prestaties van de gloednieuwe MTG-sonderingssatelliet te garanderen. "De eerste resultaten van MTG-I1 zijn enorm motiverend voor iedereen die aan het programma heeft gewerkt en vormen een belangrijke stimulans om de volledige MTG-constellatie tegen 2026 te voltooien."

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië wordt met behulp van een Delta II raket de Amerikaanse Gravity Probe B zwaartekrachtmeter in de ruimte gebracht. Met deze satelliet kon men zeer nauwkeurig het zwaartekrachtveld van de Aarde meten om de relativiteitstheorie aan de werkelijkheid te toetsen. De missie stond onder leiding van NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama en het idee voor deze missie was afkomstig van de Stanford-universiteit in Californië die dan ook de ontwikkeling van het eigenlijke meetinstrument op zich nam. De satelliet bestond uit vier cryogene gyroscopen, een telescoop en een platform waarop alles werd gemonteerd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken