Messier 20
Foto: Mel Martin

Geschiedenis

Messier 20 werd in juni 1764 ontdekt door Charles Messier. Twintig jaar later gaf de Britse sterrenkundige William Herschel echter een veel betere beschrijving van dit deep-sky object en uiteindelijk gaf zijn zoon John Herschel de naam 'Trifidnevel' aan Messier 20. 

Waarnemen

De Trifidnevel ligt in een rijk gebied van de Melkweg. In een binoculair ziet men Messier 20 samen met de open sterrenhoop Messier 21 en Messier 8 (Lagunenevel) in hetzelfde beeldveld. In een binoculair kan men Messier 20 waarnemen als een diffuse wolk met een schijnbare omvang van ongeveer 18'x17'. Bij perifeer kijken, is het in grote binoculairs of kleine telescopen mogelijk om de donkere stofbanden waar te nemen waaraan het zijn naam dankt. In het centrum van de nevel vind men een drievoudige dubbelster van magnitude 7 die enkel op te lossen is in middelgrote telescopen. Men wacht best een donkere, maanloze nacht af om het object te observeren, liefst op een plaats met een goed zicht op de zuidelijke horizon. Messier 20 kan men 2 graden ten noorden terugvinden van Messier 8.

Gegevens Messier 81

Sterrenbeeld: Schutter (Sagittarius)
Andere benaming: Trifidnevel
NGC: NGC 6514
Rechte klimming: 18u02,6m
Declinatie: -23° 02'
Helderheid: 9
Afstand: 5 000 lichtjaar
Schijnbare afmeting: 28 boogminuten
Roodverschuiving: /

 width=
Foto: Sky & Telescope


Messier 20 gezien door een amateur telescoop - Foto: Hewholooks (Wikipedia)

Dit gebeurde vandaag in 1871

Het gebeurde toen

Overlijden van de Britse wiskundige en astronoom John Herschel. Hij was de zoon van de bekende astronoom William Herschel. Vanwege zijn grote verdiensten voor de maatschappij werd hij begraven in Westminster Abbey in Londen. Tijdens zijn leven ontdekte de zoon van de astronoom William Herschel meer dan 3 300 dubbelsterren en meer dan 520 nevels. Hij schreef verschillende sterrenkundige catalogussen en gaf namen aan zeven manen van Saturnus en vier manen van Uranus.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken