Een mooi voorbeeld van een mistboog
Foto: Keith C. Langill

Wanneer de zon mistbanken beschijnt, duikt weleens een verschijnsel op gelijkend aan de regenboog. Het verschijnsel wordt gekenmerkt door een vage, witachtige boog, die, net als bij de regenboog, recht tegenover de zon aan de hemel te zien is en de mistboog wordt genoemd.

Wanneer zonlicht een mistdruppel binnendringt, wordt de straal van richting veranderd. Het grote verschil is echter dat mist opgebouwd is uit veel compactere druppels dan de regendruppels waar een regenboog in ontstaat, en hierdoor is de stralengang van de druppel onderhevig aan een sterke diffractie waardoor bij het uittreden van de zonnestraal de gevormde boog geen constante straal heeft van de verwachtte 42°. Door deze diffractie kan de straal variëren van 30° tot wel 45°! Door de diffractie van de gebroken straal bij het uittreden van de regendruppel, overlappen de kleuren van het spectrum elkaar en wordt er opnieuw wit licht gevormd. Dit verklaart het witte uitzicht van de mistboog. In tegenstelling tot de regenboog, kan een 360° mistboog wel vanaf de grond gezien worden, hoewel deze erg zeldzaam zijn. Net als bij de regenboog, kan ook bij dit atmosferisch verschijnsel bijbehorende bogen ontdekt worden op een redelijke afstand van de boog zelf.

MistboogFoto: Bart Pelgrim

Joeri De Ro

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) begeeft zich in een baan om de Maan nadat het ruimtetuig op 18 juni 2009 werd gelanceerd. De taak van deze Maanverkenner was om het Maanoppervlak in hoge resolutie (tot 0,5 m) in kaart te brengen ter identificatie van eventuele toekomstige landingsplaatsen. Verder moest LRO ook onderzoeken of er ijs voorkomt in de poolgebieden van de Maan, waar op de bodem van sommige kraters de zon nooit schijnt, en de temperatuur laag genoeg blijft om ijs voor lange tijd te kunnen vasthouden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

77%

Sociale netwerken