De Surveyor 1 Maanlander op het oppervlak van de Maan
Foto: NASA

Surveyor 1 was de eerste lander uit het Amerikaanse Surveyor ruimteprogramma dat als belangrijkste doel had een zachte landing te maken op het maanoppervlak. De Rangers hadden de Maan van dichtbij gefotografeerd en nu was het de taak aan de Suveyors om het oppervlak van de Maan te fotograferen vanop de Maan zelf. Op 30 mei 1966 werd de eerste Surveyor lander in de ruimte gebracht vanop de Cape Canaveral lanceerbasis waarna het tuig op 2 juni 1966 een zachte landing maakte op het oppervlak van onze trouwe buur.

Dit was de eerste maal dat de Verenigde Staten een onbemand ruimtetuig op het oppervlak brachten van een ander hemellichaam. Vier maanden eerder slaagden de Sovjet-Unie er al in eveneens een lander op de Maan te brengen. Dankzij televisiecamera's aan boord van de eerste Surveyor kreeg de NASA voor het eerst duizenden beelden te zien vanop het oppervlak van de Maan.

Doel van de missie

Het belangrijkste doel van deze eerste Surveyor missie was om een tuig te ontwerpen dat een zachte landing kon maken op het oppervlak van de Maan. De lander werd uitgerust met tal van sensoren en televisiecamera's waardoor men meer gegevens wou verzamelen over de temperatuur, het oppervlak en de staat van de lander.

Surveyor 1 lander

De Surveyor 1 had een totaal gewicht van 1 ton (inclusief brandstof) en beschikte over drie landingspoten. De lander was 3 meter hoog en aan de grond had deze een diameter van 4,3 meter. Aan boord van de Surveyor 1 lander bevonden zich geen specifieke wetenschappelijke instrumenten. Het tuig werd wel voorzien van twee televisiecamera's en meer dan honderd sensoren die ingenieurs tal van bruikbare gegevens moesten opleveren. De televisiecamera's werden zo gemonteerd dat deze beelden konden maken van het gebied waarin de lander zou landen, de sterrenhemel en het oppervlak. Het Jet Propulsion Laboratory van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA had de leiding over de Surveyor 1 missie terwijl het Amerikaanse bedrijf Hughes Aircraft de lander ontwierp en bouwde.

Surveyor 1
Lancering van de eerste Amerikaanse Surveyor Maanlander - Foto: NASA

Lancering en landing

Op 30 mei 1966 werd de Surveyor 1 probleemloos gelanceerd door middel van een Amerikaanse Atlas-Centaur draagraket. Op 2 juni 1966 werd de raketmotor van de lander uitgezet toen deze zich 3,4 meter boven het Maanoppervlak bevond. Hierna maakte de lander een zachte landing in het Oceanus Procellarum gebied. Surveyor 1 was 15 kilometer verder geland van het voorziene landingspunt in een vlak gebied binnen een 100 kilometer grote krater. Kort na de landing begon de Surveyor 1 met het terugzenden van data waarna men in het vluchtleidingscentrum de eerste beelden te zien kreeg vanop het oppervlak van de Maan. Tot 14 juli 1966 bleef de Surveyor 1 data terugsturen naar de Aarde maar tijdens de nachten op de maan stopte het tuig telkens met functioneren. Uiteindelijk maakte de Surveyor 1 meer dan 10 000 beelden vanop de Maan waaronder beelden van de sterrenhemel, breedbeeld en panoramabeelden van het verlaten oppervlak. Op 7 januari 1967 werd het contact met de Surveyor 1 lander verbroken.

Surveyor 1
Opname van de Surveyor 1 tijdens zijn afdaling op het Maanoppervlak - Foto: NASA

Kostprijs

De totale kostprijs van het Amerikaanse Surveyor programma bedroeg 469 miljoen dollar.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken