Zelfs als er buitenaards leven bestaat, dan kunnen we het niet bereiken omdat de huidige stand van de techniek ons nog niet in staat stelt om met een bemand ruimtetuig dergelijke grote afstanden af te leggen. Hiervoor heeft men andere middelen gebruikt om contact te leggen zoals het sturen van onbemande sondes die grote afstanden kunnen afleggen.

De eerste berichten werden verstuurd door de pioneer 10 en 11. Deze ruimetuigen werden in 1970 naar Jupiter gestuurd om vanaf Jupiter verder de ruimte in te vliegen. Aan boord van deze sondes liggen tekeningen van een man, een vrouw, LP met geluidsopnames en de positie van onze planeet ten opzichte van onze Zon. Met een beetje geluk kunnen deze sondes bij intelligent buitenaards leven terechtkomen die deze informatie kunnen begrijpen.

De plaat die op de pioneer werd gemonteerd

De grootste telescoop van de wereld zoekt al jaren naar een spoor van buitenaardse wezens via radiostralen. Met radiostralen kan men informatie nog sneller versturen. In 1974 werden vanuit Aricebo 1679 trillingen verzonden. Deze trillingen vormden een diagram van de mens, informatie over priemgetallen, samenstelling van DNA enz... Het zal wel 24000 jaar duren vooraleer de boodschap aankomt, als er iemand deze informatie opvangt en een antwoord terugstuurt dan zal dit over 48000 jaar toekomen, wie weet leven er dan al geen mensen meer op de aarde!

De gecodeerde boodschap die in Aricebo werd verstuurd

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana brengt een Ariane 1 raket de Europese Giotto ruimtesonde in de ruimte. Giotto was ESA's eerste 'deep space'-missie en had als doel om de komeet Halley te bestuderen. De sonde had de vorm van een cilinder met een diameter van 1,85 meter, een totale lengte van 2,85 meter en woog 960 kg. Na drie keer rond de Aarde te hebben gecirkeld, werd Giotto's motor gestart om de ruimtesonde zo in een interplanetaire baan te brengen zodat de sonde in maart 1986 langs de komeet Halley vloog. De sonde passeerde de kern op een afstand van slechts 596 kilometer. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken